Pengenalan Homeopathy

PENDAHULUAN
l
lPerkataan HOMEOPATHY (homeopathy) ialah gabungan dua perkataan Yunani, iaitu OMIOS dan PATHOS, yang bermaksud “SERUPA” dan “MENDERITA” atau “SAKIT”.Dengan kata lainnya, Homeopathy bermaksud “merawat sesuatu yang menghasilkan kesan serupa dengan apa yang dideritai”.
l
Oleh yang demikian, Homeopathy ialah bentuk perubatan yang paling selamat kerana ia merawat individu secara menyeluruh dan menitikberatkan penyelenggaraan kesihatan serta membantu pemulihan dengan bergantung kepada kesan-kesan daya atau swa-aturan dan swa-sembuhan tubuh.
l
Oleh itu, Homeopathy membantu merangsang dan mengawal pengaturan kendiri tubuh manusia. Homeopathy bukanlah satu falsafah tetapi ia adalah sains berdasarkan pemerhatian dan pengamalan.
l
Di dalam perubatan holistic ini terdapat beberapa hukum yang perlu dipatuhi iaitu Hukum Persamaan, Hukum Pembuktian, Hukum Penawar Tunggal, Hukum Dos Minimum, Hukum Arah Kesembuhan, Doktrin Miasma dan Konsep Tenaga Hayat.
l
Penawar-penawar Homeopathy pula adalah bersumberkan dari pelbagai bahan sam ada yang beracun ataupun yang tidak mempunyai kesan racun sama sekali. Hampir lima puluh peratus bahan-bahan penawar Homeopathy adalah dari sumber tumbuh-tumbuhan sama ada tumbuh-tumbuhan liar atau yang biasa ditanam di kebun-kebun. Terdapat enam kumpulan utama sumber ubat-ubatan Homeopathy iaitu Kumpulan Tumbuhan, Kumpulan Galian atau Mineral, Kumpulan Haiwan, Kumpulan Nosode, Kumpulan Sarcode dan Kumpulan Imponderabilia.
l
Sistem perubatan Homeopathy ini adalah berlandaskan kepada hukum alam semulajadi. Kaedah penyembuhan penyakit adalah dengan memberi penawar kepada pesakit bagi menggerakkan daya tahan badan untuk melawan penyakit itu sendiri. Dengan kata lain, Homeopathy merawat pesakit bukannya merawat penyakit.
l
l
SEJARAH PERUBATAN HOMEOPATHY
l
Homeopathy atau perubatan “ Disiplin Baru “ ini ditemui oleh seorang pakar perubatan Jerman iaitu Christian Friedrich Samuel Hahnemann pada tahun 1790. Beliau dilahirkan di Bandar Meissen, Saxony pada tahun 1755. Beliau kemudian telah melanjutkan pelajaran di Universiti Leipzig pada tahun 1777 di dalam bidang perubatan dan kemudian telah menamatkan pengajian di Universiti Erlangen, Jerman pada tahun 1779. Hahnemann kemudian memulakan kerjayanya sebagai seorang doktor pada tahun 1780 di Hettstadt, sebuah perkampungan galian di Saxony.
l
Hahnemann yang fasih dalam enam belas bahasa adalah seorang pakar perubatan yang terkenal dan amat disegani. Namun beliau terlalu kecewa dengan keadaan perubatan yang terlalu kucar-kacir dan tidak langsung memberikan kesembuhan malah membahayakan pesakit. Beliau semakin ragu tentang  amalan perubatannya dan semakin kurang mengamalkan ilmu perubatan. Namun, kepakaran dan pengetahuannya tidak disia-siakan. Beliau telah mengkaji dan menterjemahkan buku-buku sains dan perubatan.
l
Semasa menterjemahkan satu bab “Materia Medica Cullen” karangan Profesor William Cullen dari bahasa Inggeris ke Jerman, beliau mendapati penerangan ahli farmakologi Scotland itu berkenaan “Perivian Bark” atau “Cinchona Bark” (nama ini diperolehi kerana telah menyembuhkan countess of Cuichon, isteri pembesar Peru) atau kulit kayu Peru yang terlalu sukar diterima akal dan tidak rasional. Di dalam buku tersebut, Cullen telah menyatakan bahawa kulit kayu itu dapat menyembuhkan demam berkala (malaria) kerana dadah ini boleh menghasilkan simptom-simptom malaria. Ini membuatkan Hahnemann menyusun strategi punca kesembuhan darinya.
l
Timbul keinginannya yang kuat untuk mencuba. Hahnemann telah menguji sedikit Cinchona tersebut pada dirinya sendiri dan menjadikan beliau sebagai orang yang pertama yang membuat ujikaji praktis berkenaan seni penyembuhan.
l
Dengan rasa takjub akan hasil yang tidak disangka-sangka ini, terbayang di fikiran beliau bahawa satu undang-undang alam mungkin wujud bagi mengubati orang sakit, iaitu undang-undang seraksi dimana seseorang pesakit boleh disembuhkan oleh sesuatu ubat yang apabila dicubakan ke atas orang yang sihat akan menghasilkan semboyan yang serupa dengan semboyan pesakit.
l
Setelah benar-benar puas hati dengan kajiannya selama enam tahun, Hahnemann akhirnya telah menerbitkan prinsip asas Homeopathy iaitu “Essay on New Principal for Ascertaining the Causative Power og Drugs“  di dalam jurnal perubatan Hufelands. Tarikh 1796 inilah lahirnya secara rasmi Sistem Perubatan Homeopathy dan Hahnemann kembali mengamalkan perubatan tetapi mengikut cara Homeopathy di Lipzig.
l
Pada tahun 1810 Hahnemann menerbitkan “Organon of the Rational Art of Healing” yang kemudiannya diterjemahkan ke pelbagai bahasa seperti Perancis, Russia, Itali, Sepanyol, Hungary dan Sweden. “Organon“ adalah karya Hahnemann yang mengandungi Rumusan Homeopathy sebagai kaedah yang rasional dan menjelaskan ayat demi ayat mengenai prinsip kesembuhan yang sebenar. Organon ini telah diulang cetak sehingga edisi ke lima. Organon tersebut telah diterbitkan pertama kali di dalam bahasa Inggeris pada tahun 1833 dan pada 1836 ia telah diterbitkan di Amerika.
l
Teori Hahnemann ini telah mendapat kritikan hebat daripada rakan doktor dan apotik pada masa itu. Walau bagaimanapun, kerana kemantapan teorinya, Hahnemann telah dibenarkan memberi kuliah di Universiti Lipzig dan menubuhkan persatuan prover iaitu “The Provers Union” Persatuan inilah yang telah banyak membantu menulis “ Materia Medica Pura”. Akibat bantahan apotik lagi, Hahnemann telah dilarang menyediakan ubat-ubatnya sendiri, namun Duke of Kothen telah membenarkan Hahnemann mempraktis di Kothen sebagai Tabib Diraja setelah beliau berpindah ke sana pada tahun 1821.
l
l
SISTEM PERUBATAN HOMEOPATHY
l
Homeopathy adalah satu sistem perubatan moden dan saintifik serta mempunyai kedudukan yang tinggi di negara barat berbanding dengan masyarakat kita. Namun masih ramai yang berteka teki dengan rawatan Homeopathy ini sama ada ianya perubatan tradisional, moden atau saintifik.
l
Homeopathy telah diketahui sejak zaman Yunani lagi iaitu OMIOS bermaksud “SAMA”. Dasar perubatan Homeopathy ialah “persamaan” antara simptom bahan ubat jika diberi kepada tubuh yang sihat dengan simptom pada tubuh yang sakit akan dapat disembuhkan oleh bahan itu juga. “Biarlah sama disembuhkan oleh yang sama”. Ini adalah sunatullah yang sama dengan hukum-hukum alam yang lain seperti tarikan graviti.
l
Sistem perubatan Homeopathy berpegang teguh kepada falsafah “Similia Similibus Currentur” yang bererti “serupa dengan serupa boleh menyembuhkan” atau dalam bahasa inggeris “Like Cure By Likes”. Ia juga boleh ditafsirkan sebagai “SIMILIA” bermaksud sama atau serupa, “SIMILIBUS” bermaksud similimim iaitu penawaar atau ubat yang sepadan dengan symptom yang timbul, dan “CURENTUR” bermaksud sembuh.
l
Kaedah ini telah dikenali oleh bapa perubatan yang mahsyur iaitu Hippocrates yang lahir pada tahun 460 sebelum Masihi di Pulau Cose. Beliau telah menulis,
l
“menerusi benda yang serupa sesuatu penyakit itu terjadi dan menerusi aplikasi yang serupa ianya disembuhkan”
l
Namun kaedah ini telah dikenal pasti oleh Hahnemann pada tahun 1970 iaitu orang telah mengasaskan Sistem Perubatan Homeopathy.
l
Undang-undang Similimum ialah mencari persamaan di antara orang yang sakit dengan simptom penawar Homeopathy. Sebagai contoh, apabila kita memotong bawang merah, selalunya tanpa disedari air mata dan air hidung akan mengalir akibat dari kepedihan bawang tersebut dan simptom yang sama juga akan berlaku jika kita diserang selsema. Oleh yang demikian penawar dari bawang merah inilah atau “Allium Cepa” boleh menyembuhkan selsema jika simptom yang sama berlaku.


PERKEMBANGAN HOMEOPATHY DI MALAYSIA
l
Sistem perubatan Homeopathy di Malaysia telah diasaskan oleh seorang tokoh yang amat berjasa iaitu Profesor Dr. Burhanuddin Al-Helmy (1911-1969). Beliau seorang yang aktif bergiat dalam politik dan agama yang juga salah seorang pengasas Parti Kebangsaan Melayu Melaya (PKMM) dan juga pernah menjawat jawatan sebagai Presiden Parti Islam Se Malaysia (PAS).
l
Dr. Burhanuddin telah membawa masuk Homeopathy dan mula memperkenalkannya di Tanah Melayu apabila sekembalinya beliau kembali dari Ismailiyyah Medical College, New Delhi pada tahun 1929. Menurut beliau, Homeopathy ini telah berjaya menyembuhkan penyakit lelah yang dialaminya selama ini. Seterusnya, beliau dan Profesor Dr. Rajah telah membuka Gedung Homeopathy di Singapura dan Johor Bahru di antara tahun 1937 hingga 1942. Namun usaha beliau terhenti setelah beliau mula sibuk dengan hal-hal agama dan tanah airnya. Malah beliau juga pernah ditahan selepas tragedi Natrah di Pulau Sekijang diantara tempoh Ogos 1951 hingga September 1952.
l
Pada akhir tahun 1952 beliau telah kembali mengamal dan menggunakan penawar Homeopathy dengan memberikan banyak pertolongan kepada keluarga dan sahabat handai. Kemudian, dengan pertemuan dengan beberapa orang pemuda, beliau telah mencadangkan supaya ilmu perubatan Homeopathy ini terus dipelajari dan dikembangkan sehingga menjadi perubatan nasional bagi Malaya.
l
Berdasarkan pada penulisan Profesor Dr. Mohd Nor, selepas lebih enam bulan, barulah dapat dikumpulkan dua belas orang penuntut. Oleh yang demikian, pada 15 Disember 1953, Dr. Burhanuddin telah menulis kepada Kementerian Kesihatan dan Kementerian Singapura untuk mengajar dan mempraktikan Homeopathy.
l
Dalam surat jawapan terhadap permohonan itu, telah disebut bahawa amalan mempraktik Homeopathy tidak diiktiraf dan oleh sebab itu lesen mempraktik tidak perlu dikeluarkan. Namun kebenaran mengadakan kuliah rasmi perubatan Homeopathy diterima tetapi pengamal-pengamal Homeopathy tidak boleh didaftar sebagai Medical Practitioners mengikut Medical Registration Ordinance dan tidak boleh digelar “Doktor”. Walaupun tanpa pengiktirafan, namun dengan kebenaran itu, pada tahun 1953/1954 telah dianggap tahun yang bersejarah pada Tanah Melayu. Pada tahun tersebut juga lahir sebuah Institut Pengajian Homeopathy yang pertama secara tidak formal di rumah Dr. Burhanuddin sendiri iaitu di Kampung Pachitan, Singapura. Antara dua belas orang perantis yang mula mengikuti pengajian tersebut ialah Dr. Mohd Nor Noordin, Dr. Hj Dali Hj. Muin, Dr. Mohammed Hj. Yacob dan Dr. Abd Rahman Hj. Hashim.
l
Antara teks yang digunakan dalam kuliah bagi generasi pengasas tersebut itu adalah daripada “The Organon of Medicine” (Hahnemann), “ Materia Medica”, (Nash, Kent Chauldry), “Philosophy” (Kent), “The Chronic Diseases” (Hahnemann), “Muqaddimah” (Ibnu Khaldum) dan juga kitab Hadis Arbani.
l
Kuliah-kulliah telah dijalankan secara aktif di Malaysia Health Centre (MHC) di 107, Jalan Sultan, Singapura. Pada tahun 1957 wujudlah sebuah Dewan Kesihatan Melayu di Singapura dan Dewan Tata Hidup di Kuala Lumpur.
l
Kemudian pada tahun 1960 penyokong dan perantis Homeopathy ini telah berkumpul di Kuala Lumpur, Malaysia bagi memikirkan cara untuk memperjuangkan Sistem Perubatan Homeopathy ini. Akhirnya, dengan semangat yang kuat serta permuafakatan secara rasmi Persatuan Homeopathy Malaysia (Homoeopathic Society of Malaysia) telah didaftarkan pada tahun 1961, di mana Presiden pertamanya adalah Profesor Dr. Burhanuddin Al-Helmy, Setiausaha Agung ialah Dr. Mohammad Hanif, Bendahari Agung ialah Dr. Yaakob Ibrahim dan ahli jawatankuasa yang lainnya terdiri daripada Dr. Rahmat Ma’dom, Dr. Rashad Shamsuddin, Dr. Abd. Rahman Hashim, Dr. Baharom Shah dan Dr. Ismail Muhammad. Persatuan ini beribu pejabat di 38-B Jalan Hale (kini Jalan Raja Abdullah) di Kuala Lumpur.
l
Jasa Dr. Burhanuddin seterusnya ialah menyarankan isu-isu Homeopathy di Parlimen semasa beliau menjadi Ahli Parlimen bagi tahun 1959-1964. Suaranya yang lantang membolehkan aktiviti mengembangkan ilmu perubatan Homeopathy bergerak ke seluruh negara. Tidak banyak tulisan-tulisan yang menyatakan tentang perkembangan perubatan Homeopathy yang telah beliau laksanakan pada tahun – tahun berikutnya. Pada 25 Oktober 1969, Profesor Dr. Burhanuddin Al-Helmy telah kembali ke Rahmatullah setelah banyak jasanya ditabur kepada masyarakat, orang Melayu, Islam, politik tanah air serta Homeopathy.
l
Pemergian Allahyarham Dr. Burhanuddin memang sukar dicari ganti, namun demi untuk meneraju persatuan yang masih terlalu muda ini, kepimpinan telah diberikan kepada timbalannya iaitu Profesor Dr. Mohd. Nor Noordin. Pergerakan persatuan ini dikatakan telah bergerak lebih aktif dan bilangan peminat dan penyokongnya. Pada tahun 1979, Persatuan ini telah mengubah namanya kepada Persatuan Perubatan Homeopathy Malaysia (Malaysia Homoeopathy Medical Association) atau ringkasnya PPHM.
l
Di bawah kepimpinan Dr. Mohd Nor. PPHM semakin giat menganjurkan ceramah-ceramah, semasa seminar dan kuliah, terutama apabila pusat-pusat rawatan Homeopathy sudah mula tumbuh dengan pesat di Kuala Terangganu, Guar Chempedak (Kedah), Parit Buntar, Krian (Perak), Muar (Johor), Jasin (Melaka), Sungai Besar, Klang, Sekinchan (Selangor),dan Kota Bharu, Kelantan. Perkhidmatan Homeopathy telah mendapat sambutan di tempat-tempat tersebut.
l
Perkembangan di akhir-akhir ini menunjukkan satu demi satu pertubuhan Homeopathy diwujudkan sam ada mendapat asas PPHM ataupun tidak. Antaranya ialah Persatuan Perubatan Homeopathy Bumiputera Malaysia (PPBM) yang ditubuhkan oleh Profesor Dr. Hj Mohammed Yacob di Johor Bahru, Persatuan Pengamal Perubatan Homeopathy Malaysia (MRHP) dibawah Dr. Nik Omar dan Persatuan Pengamal Perubatan Homeopathy Malaysia (PPPHM) yang berpusat di Alor Star, Kedah.
l
Walau bagaimanapun, kata sepakat dicapai di antara PPHM dan PPHBM demi menyelaraskan usaha dan tenaga serta menyambung amanah Al-Marhum Dr. Burhanuddin dengan menggabungkan  kedua-dua persatuan ini dengan menubuhkan Majlis Homoeopathy Kebangsaan Malaysia pada 11 April 1993. Dengan ini ahli-ahli persatuan tersebut dapat bekerjasama mempertahankan Homeopathy tulen mengikut fahaman mereka.
l
Peranan MRHP dan PPPHM juga telah banyak membantu menaikkan lagi nama Homeopathy pada mata masyarakat Malaysia. Akhirnya Homeopathy telah menempa sejarah baru di mana pada 13 November 2000 Sistem Perubatan Homeopathy telah mendapat pengiktirafan oleh Kerajaan Malaysia dan menjadi salah satu perubatan Alternatif di bawah Jabatan TCM (Traditional and Complimentary Medicine).
l

KESIMPULAN
l
Perubatan Homeopathy merupakan satu alternatif bagi merawat dan menyembuhkan penyakit. Pengamal Homeopathy mentafsirkan simptom sebagai tindak balas sistem pertahanan badan sihat terhadap gangguan luar atau asing. Oleh itu, ianya perlu diberi sokongan dan bukan diganggu.
l
Homeopathy memandang penyakit dan simptom sebagai suatu yang dinamik. Dengan itu Homeopathy sebenarnya merawat pesakit itu sendiri dan bukan penyakit. Penawar Homeopathy digunakan untuk menguatkan tenaga hayat badan supaya dapat melawan penyakit, di mana setiap satu anggota badan bersangkutan dengan yang lain.
l
Oleh itu, dalam proses penyembuhan, keseluruhan simptom diambilkira. Gejala fizikal dan mental digabungkan untuk mendapat gambaran sebenar keadaan seorang pesakit. Konsep holistik inilah yang membezakan perubatan Homeopathy dengan perubatan biasa.
l
Bagaimanapun , perkembangan yang menarik dalam sejarah Homeopathy di Malaysia telah membezakan ia dengan perkembangan sejarah Homeopathy awalan di negara-negara lain di mana usaha prantis-prantis Dr. Burhanuddin dalam mengaitkan Homeopathy dengan Islam. Antara bukti-bukti yang sering diperjelaskan oleh mereka termasuklah prinsip similimum yang dikias kepada hadis Rasulullah S.a.w mengenai jatuhnya lalat ke dalam minuman, hendaklah dibenamkan kerana salah satu sayapnya racun dan sebelah lagi adalah penawar (diriwayatkan oleh Bukhari dan Abu Daud). Homeopathy menekankan keseimbangan tenaga hayat sebagai pancaran roh dan sebahagian besar penawar Homeopathy yang digunakan ada disebut di dalam Al-Quran.